star_border

Одбор на жирито

13 членови на жирито ги оценуваат поднесените проекти. Сите победници ќе бидат презентирани во живо на настанот во Валенсија, Шпанија во Септември 2020.


Mauro Bravo is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Мауро Браво

Шпанија, претседавач

Мауро Браво (Сантијаго де Чиле, 1973) ја предводи канцеларијата за архитектура во МАРМОЛБРАВО, заедно со Марина дел Мармол. И двајцата се ко-основачи на Estudio UNTERCIO (2006-2015) и Estudio MARMOLBRAVO (од 2015 година). Браво е лиценциран архитект и член на Официјалниот колеџ на архитекти во Мадрид (COAM), чија работа е наградена со осум ПРВИ НАГРАДИ во категоријата колективно домување. Еден од изградените проекти на неговото студио, Vallecas47, исто така беше награден со наградата Asprima 2013 и Life Challenge 66 за најдобра европска фасада на годината во 2014 година.
Пред да дипломира архитектура на ETSAM Universidad Politécnica (Мадрид, 2005), Браво, исто така, се стекна со диплома за ликовни уметности на Факултетот за ликовни уметности, Универзидад Комплутенсе (Мадрид, 1996). Откако го одбрани својот истражувачки проект на Катедрата за графичка идеја при ETSAM, Браво ја доби својата диплома за напредни студии во 2011 година. Работеше како професор по внатрешен дизајн за IED во Мадрид. Браво, исто така, го продолжи своето образование на Универзитетот ТУ Делфт (Холандија, 2000-01) и Политехниката на Милано (Милан, 1995-1996).Ричард Черни 

Чешка република

Инг. арх. Ричард Черни (роден 1974 година). 1992 – 1999 Студии на VUT (Колеџ за технологија) Брно – Архитектонски колеџ, 1999 – 2000 LOHAN ASSOCIATES (ЧИКАГО, САД)

Натпревари, почесни награди:
1997 Прашки замок Фазантри, Прага,  1997 скандинавски
Центар, Прага, 2002 година Реконструкција на долниот плоштад во Опава и плоштадот Масарик во Опава, 2004 година Нова патничка железничка станица во Брно, 2008 година PLAZA Liberec трговски центар.

Главните остварувања:
2006 ЦЕНТРУМ ЧОДОВ - трговски центар, Прага, 2007 Станбен комплекс ПАНОРАМА во Либерец, 2008 ФОРУМ Либерец, 2012 Резиденција ЛИБЕРЕЦ, 2016 Планински хотел Краловка во Јанов над Нисоу, 2018 Масарикова рецид.

Samuel Delmas is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Самуел Делмас

Франција

Роден во Орилак, Франција, во 1977 година, Самуел Делмас студирал архитектура на ENSA Монпеље и на Универзитетот во Квебек (Канада). По дипломирањето во 2001 година, тој се населил во Париз каде што работел како проект менаџер во неколку реномирани француски архитектонски агенции. Сопствена агенција основал во 2003 година, на само 26 години, каде во моментов се вработени 23 лица.
Неговото творештво редовно се забележува и изложува, како во Франција, така и на меѓународно ниво. Откако ја освои номинацијата за „40 под 40“ на натпреварот „Европски млади архитекти“ во 2012 година, тој ја освои најголемата француска награда „l'Équerre d'Argent“ во 2016 година. Тој исто така беше троен лауреат на наградата du public d'architecture contemporaine“ во 2012 година. Беше вклучен во бројни паралелни активности: предавање архитектура во ENSA Montpellier (2004/2010), избран член на „Ordre des Architectes Ile-de-France“ (2007/2013) и потпретседател на „Maison de l'Architecture Ile-de-France“ (2010/2013).
Целта на неговата работа, во сите негови проекти, е да го истакне чувството, чувствителноста и дарежливоста, низ просторите и материјалноста.

Bogdan Dziedzic is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Богдан Џиџиќ

Полска

Дипломиран на Архитектонскиот факултет на Технолошкиот универзитет во Краков (1990), доктор на технички науки (1998) и член на Комората на архитекти и на Комората на инженери во Полска. Долгогодишен истражувач на Архитектонскиот факултет на Технолошкиот универзитет во Краков - Институт за дизајн на згради (1990-2019). Организатор на архитектонски натпревари за студенти „Куќа од моите соништа“.
Стекнал професионално искуство за време на практиканти во архитектонски студија во Франција и Германија и работејќи на индивидуални проекти во Полска и во странство. Од 1994 година води сопствено дизајнерско студио. Неговите дизајнерски достигнувања вклучуваат голем број јавни згради, индустриски капацитети, како и повеќесемејни и едносемејни станбени куќи. Во моментов е судски експерт за архитектура и градежништво и консултант за многу архитектонски проекти.

Bogdan Dziedzic is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Матијас Хак

Германија

Матијас Хак студирал архитектура на Универзитетот за применети науки во Минхен и на Универзитетот за уметности во Бремен. Помеѓу двете независни студии, тој доби стипендија за CIEE, Советот за меѓународна образовна размена, за неговото искуство во работењето на Cesar Pelli & Associates во Њу Хевен, Конектикат, САД.
За време и по неговото образование работел во канцеларии како проф. Вернер Фаузер, Ото Штајдл и партнер и завршил како проект менаџер во канцеларијата на Арата Исозаки во Берлин. Заедно со Хајке Хак Лауербах во 1995 година го основал архитектонското биро во Берлин, а подоцна и во близина на Карлсруе во Германија. По неговите образовни активности во Минстер и Берлин предавал на Универзитетот за применети науки во Дармштат.

Photo: Mateja Jordovič Potočnik, Lenka Kavčič is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Ленка Кавчич

Словенија

Ленка Кавчич е архитект, ментор, предавач и застапник за квалитетна архитектура. Таа е специјализирана за иновативни пристапи кон просторните интервенции и се залага за повисока култура на живеење.
Таа го основа институтот aFRONT, организатор на Open House Словенија (OHS). Во изминатите десет години, OHS беше најголемиот архитектонски фестивал во Словенија, кој го содржи најважниот онлајн водич за современата словенечка архитектура. Фестивалот ОХС е добитник на највисокото архитектонско признание во земјава – Плечничкиот медал.
Истата награда ја доби и Ленка Кавчич за проектот „Играчка архитектура“ за запознавање на архитектурата на децата и златниот медал на БИО 16 – Биенале за индустриски дизајн.
Нејзината мисија е да постигне повисоко ниво на просторна култура и архитектонски стандарди, бидејќи цврсто верува дека просторот треба да биде посветен на луѓето и дека само преку соработка можеме да зачуваме и да создадеме подобри простори за нашата иднина.

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Верена Меркл

Австрија

Верена Моеркл студирала архитектура на Тех. Универзитетот во Виена и ЕТСА Барселона. Во 2003 година таа го основа SUPERBLOCK заедно со Кристоф Моеркл. Во истата година тие ја добија стипендијата Schütte Lihotzky за нивната студија Кат. Е (Ко-домување во Gründerzeit). Во 2011/2013 година Верена беше помошен предавач на Институтот за урбанистичко планирање при Техничкиот универзитет во Виена. Таа работи како полноправен член на Архитектонскиот советодавен совет за субвенционирано домување на општина Виена од 2016 година. Од 2012 година SUPERBLOCK е еден од изведувачите на „Gebietsbetreuung Stadterneuerung“ (Канцеларија за урбана обнова).
SUPERBLOCK главно работи на субвенционирани станбени проекти и урбанистичко планирање и победи на различни натпревари за дизајн и урбанистичко планирање во Австрија и Германија.

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Себастијан Наѓ

Словачка

Себастијан Наѓ е роден 1980 година, потекнува од Нитра. Дипломирал архитектура на Словачкиот технички универзитет во Братислава, но неговите дела се под силно влијание на неговите студии на Кралскиот институт за технологија во Стокхолм, Шведска и Институтот Берлаж во Ротердам.
Од денес, тој создаде неколку извонредни дизајни и реализираше проекти. Тој беше победник на меѓународниот конкурс за дизајн Robustness Concrete Design Competition (Шведска). Неговите реализирани проекти се, на пример: станбена куќа ТРИАНГОЛО (Нитра), куќа ОТИО (Дражовце) и Вила АТРИО (Братислава). Себастијан Наѓ беше лауреат на престижната награда Душан Јурковиќ за дизајн на станбена куќа TRIANGOLO (2008), тој беше награден со јавна награда CE.ZA.AR за дизајн на куќата OTIO (2011) и двапати беше номиниран за Mies van der Rohe награда TRIANGOLO (2009), OTIO (2013)

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Сергејс Жикифоровс

Латвија

Дипломирал на Техничкиот универзитет во Рига во 1979 година. Од 1992 година - ко-основач и партнер на компанијата NAMS architects од Рига. Како раководител на тим има развиено различни видови на проекти низ Латвија, меѓу кои - реновирање на просториите на Банката на Латвија во Рига, 2002-2003 година, зграда на Нова апостолска црква во Рига, 2000-2004 година, малопродажен центар Југла во Рига, Латвија, 2001-2002 година, Куќа на Студентската корпорација Летгалија во Рига, 2001-2006 година, Станбена станбена област Бисумуиза во Рига, 2005-2019 година, Противпожарна станица во Цезис, Латвија, 2011-2014 година, бесплатни простории за училиште во Валдорф , Латвија, 2008-2016 и други.
Успешно учество на натпревари - како член на креативен тим, меѓу нив - станбена област во Лиепаја, Латвија, 1985 година, реновирање на зградата на Летонската државна управа во Рига, 1994 година, рекреативна област Лејастиезуми, Латвија, 1999 година, станбена зона Мезапаркс во Рига, Латвија, 2006 година, набљудувачка кула на врвот Гајзинс - највисокиот врв на Латвија, 2012 година. Тој е член на Советот на асоцијација на латвиски архитекти.

Nevzat Sayın is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Невзат Сајн

Турција

Невзат Сајин е роден во 1954 година во Хатај. Дипломирал на Факултетот за ликовни уметности, отсек архитектура во 1978 година на Универзитетот Еге каде што продолжил со магистерските студии за социјални станови. Сè до 1984 година ја продолжил својата пост-академска обука во однос магистер-чирак, а по 1986 година заминува на патувања за да го зголеми своето знаење и манир. Оттогаш тој продолжува да практикува архитектура работејќи со различни канцеларии.
Беше номиниран и добитник на архитектонски награди и во Турција и во странство. Во 2004 година Düşler Düşünceler İşler [Соништа, мисли, дела] и во 2015 година беше објавена Книга за една зграда. Покрај неговата работа во NSMH, тој продолжува да предава во различни архитектонски училишта во Турција. Тој е основач и инструктор во студио во програмата МАРч за архитектонски дизајн на Универзитетот Билги. Летните школи, конференциите, жири-комисијата и работилниците за студенти по архитектура претставуваат важен дел од неговото вклучување во архитектонското образование. Неговите дела вклучуваат и текстови, интервјуа, изложби и публикации за архитектура.

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Светослав Станиславов

Бугарија

Дипломирал на Архитектонскиот факултет на UACEG во Софија, Бугарија, во 2003 година. Неговиот дипломски проект е награден за најдобар труд во делот „Архитектура на домување“ од Унијата на архитекти во Бугарија. Истата година, Светослав Станиславов ја започнува својата професионална кариера како партнер архитект во водечко архитектонско студио во Варна. Во 2012 година основал сопствена архитектонска ординација - STARH.
Оттогаш неговото цврсто убедување за воспоставување висококвалитетен дизајн и естетика го доведоа до локално и меѓународно признание. STARH е лауреат во Architecture MasterPrize (поранешен APP), Architizer A+ Award, IDA Design Awards, A Design Awards, BigSEE. Во 2018 година беше номиниран за градба на годината од ArchDaily.

Ante Vrban is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Анте Врбан

Хрватска

Дипломирал во Загреб на Архитектонскиот факултет, а започнал да работи на 19-годишна возраст. Денес со над 300 развиени луксузни проекти ширум светот тој се покажа како високо доследен меѓународно наградуван архитект. Во 2020 година тој е главен архитект на хрватскиот павилјон на Експо Дубаи, заедно со неколку други луксузни проекти во следните две години кои се однапред резервирани во неговиот распоред.
Познато е дека неговите проекти ја имаат „АВ атмосферата“, што се однесува на светлината и рефлексиите поврзани со природата и околината. Многу вклучен на глобално ниво на природните алтернативни извори на енергија, сончевата енергија, ветерот... што ги вклучува во своите проекти. Неговото мото е секогаш: „Мораме да бидеме едно со природата и да бидеме свесни за климатските промени на нашата планета“.

Adrian-Emilian Zerva is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Адријан-Емилијан Зерва

Романија

Architecture and Urban University “ION MINCU”, Bucharest, Master architectures and town planning license and diploma degree.
 
Professional experience :
-       2016 Member of the jury –Bienale of Architecture  - UAR – Residential
-       2018 Curator of Bienale of Architecture UAR – Residential
-       2019 Member of Jury Annual Competition Architecture OAR Bucharest
-       2019 Member of the Jury for Expomondial Dubai 2020 – Romanian Participation
-       Co-author to over 50 projects achieved, among which building for offices, trade, one–family houses
-       Member of UAR Delegation in a big URBAN CENTERS REABILITATION in Helsinki, Finland, Greece and Netherlands.