star_border

Животен предизвик:
Европската Баумит фасада

Фасадата е лицето на куќата и го покажува стилот на луѓето кои живеат во неа. Целта на Баумит Life Challenge е да покаже дека има многу вреден и креативен потенцијал во гипсот и комбинацијата на различни материјали, текстура, форма и боја.

Life Challenge - Натпреварот

Во 2012 година, Баумит ја претстави „Life“ – најголемата европска програма за бои за фасадата. Имагинацијата, изработката и боите не доведоа до идеја да ја подигнеме свеста за архитектурата и добриот дизајн на фасадата: се роди Баумит Life Challenge!


По успехот на првата церемонија на доделување во 2014 година во Виена (Австрија), животот на предизвикот Баумит се одржува секоја втора година за да ги прослави и награди најдобрите фасади во Европа. Овој настан привлекува околу 500 гости од сите 25 земји на Баумит, со најдобрите архитекти, инвеститори и партнери на Баумит. 

Како се избираат победниците

Повеќе од 300 проекти од сите земји на Баумит се оценуваат од панел од висок калибар од 13 независни експерти пред финалето. 6-те највисоко оценети фасади во секоја категорија ќе бидат квалификувани како „номинирани“ за церемонијата на доделување на конечната цена. Непосредно пред настанот, жири комисијата ќе ги избере конечните победници во секоја категорија, како и победникот на наградата Life Challenge - најдобрите од најдобрите фасади.

Покрај експертскиот рејтинг има и јавно гласање, каде секој може да оцени за своите омилени фасади. Јавното гласање започнува околу 2 месеци пред доделувањето.

Шест Категории

Ова се категориите на Baumit Life Challenge.

Историја на животниот предизвик

Поради успехот на првата награда во 2014 година во Виена, Баумит на секои две години ги прославува најдобрите фасади во Европа.

2020/21

Baumit Life Challenge Award Winner 2021

The Life Challenge Award 2021 went to MO Museum in Vilnus (LT). Architects: “Studio Libeskind” and “Do Architects”. Constructor: UAB „Naresta“.

2018

Spanish Baumit Life Challenge Winner 2018 in Bratislava.

Baumit Slovakia hosted the third event at the Philharmony in Bratislava. More than 320 projects were judged by the jury panel in 2018 making Spain the winner.

2016

Robert Schmid at the Baumit Life Challenge price giving ceremony in madrid.

The Life Challenge 2016 in Madrid attracted more than 400 architects, developers and applicators from 21 countries. A Slovakian facade took home the main award.

2014

Baumit Life Challenge 2014 in Vienna

The first award in Vienna, Austria was the kick-off event. An international expert jury of 15 selected architects awarded a Spanish facade as the Life Challenge winner of 2014.

Дали имате проект што се истакнува?

Ако поседувате, изградивте или дизајниравте зграда со фасада Баумит која го има она што е потребно за да победи во една од категориите или дури и главната награда, тогаш стапете во контакт со нас и испратете ја за следното издание на Life Challenge во 2024 година. Ние со нетрпение очекуваме да слушнеме од вас!