star_border

Животен предизвик:
Европската Баумит фасада

Фасадата на куќата е нејзиното лице, што го одразува уникатниот стил и личност на нејзините станари. Преку Баумит Life Challenge, тргнуваме на патување за да го откриеме богатиот потенцијал во гипсот, истражувајќи ја динамичната интеракција на различни материјали, текстури, форми и бои. Придружете ни се во повторното замислување на начинот на кој го перципираме и користиме овој разновиден медиум и откријте ја безграничната креативност што ја поседува.

денови

часови

минути

секунди

Животен предизвик - Натпреварот

Во 2012 година, Баумит го претстави „Life“ - револуционерна програма за бои за фасади, означувајќи ја најголемата во Европа од ваков вид. Поттикната од имагинацијата, изработката и палета на живописни нијанси, оваа иницијатива го поттикна раѓањето на Баумит Life Challenge.

Од неговиот инаугуративен успех во Виена (Австрија) во 2014 година, животниот предизвик Баумит стана прослава на две години, во чест на најисклучителните фасади низ Европа. Привлекувајќи околу 500 присутни од сите европски земји поврзани со Баумит, настанот го собира кремот на архитекти, инвеститори и партнери на Баумит. Придружете ни се во оваа возбудлива почит кон архитектонската извонредност и иновативниот дизајн.

Како се избираат победниците

Панел од 13 независни експерти оценува над 300 проекти што ги опфаќаат сите нации поврзани со Баумит. Од нив, најдобрите 6 фасади во секоја категорија се избрани како „номинирани“ за големото доделување. Непосредно пред настанот, стручното жири ќе ги додели крајните победници во секоја категорија, вклучувајќи ја и посакуваната награда Life Challenge, резервирана за врвот на дизајнот на фасадата.

Покрај стручните оценки, ги повикуваме сите да учествуваат во процесот на јавно гласање. Почнувајќи приближно два месеци пред церемонијата на доделување, имате можност да го дадете својот глас за вашите омилени фасади, засилувајќи ја демократската прослава на извонредните архитектонски достигнувања.

Шест категории

Ова се категориите на Баумит Life Challenge.

Повеќесемејна Станбена Зграда
Не-станбена Зграда

Life Challenge Историја

Поради успехот на првата награда во 2014 година во Виена, Баумит на секои две години ги прославува најдобрите фасади во Европа.

2022

Baumit Life Challenge Award Winner 2022

Наградата Life Challenge 2022 отиде во галеријата Чукрарна во Љубљана, Словенија. Архитект: Scapelab d.o.o.

2020/21

Baumit Life Challenge Award Winner 2021

Наградата Life Challenge 2021 му припадна на музејот MO во Вилнус (LT). Архитекти: „Studio Libeskind“ и „Do Architects“. Конструктор: УАБ „Нареста“.

2018

Spanish Baumit Life Challenge Winner 2018 in Bratislava.

Баумит Словачка беше домаќин на третиот настан во Филхармонијата во Братислава. Повеќе од 320 проекти беа оценувани од страна на жири комисијата во 2018 година, со што Шпанија стана победник.

2016

Robert Schmid at the Baumit Life Challenge price giving ceremony in madrid.

Животниот предизвик 2016 година во Мадрид привлече повеќе од 400 архитекти, програмери и апликатори од 21 земја. Словачка фасада ја однесе главната награда.

2014

Baumit Life Challenge 2014 in Vienna

Првата награда во Виена, Австрија беше почетниот настан. Меѓународното стручно жири од 15 избрани архитекти додели шпанска фасада како победник на Life Challenge за 2014 година.

Дали имате проект што се истакнува?

Ако поседувате, изградивте или дизајниравте зграда со фасада Баумит што го има она што е потребно за да победи во една од категориите или дури и главната награда, тогаш стапете во контакт со нас и испратете ја за следното издание на Life Challenge во 2024 година. Ние со нетрпение очекуваме да слушнеме од вас!