Life Challenge 2024
star_border

Европската Баумит фасада: LifeChallenge 2024 доаѓа во Словенија

Подгответе се да бидете инспирирани и воодушевени додека ја откриваме верзијата 2024 во архитектонската еволуција. Сцената е поставена, визијата е смела – дојдете, бидете дел од обликувањето на утрешните фасади, денес.

денови

часови

минути

секунди

Ги собираме најдобрите фасади од цела Европа во шест категории:

  • Единечна семејна куќа
  • Повеќесемејна станбена зграда
  • Не-станбена зграда
  • Термичко санирање
  • Реновирање на историски згради
  • Инспирирани од текстурата

Не го пропуштајте нашето јавно гласање

Рекапитулација 2022: Откривање на архитектонски чуда:: Баумит Life Challenge во Валенсија

Животен предизвик Баумит 2022 во Валенсија беше прослава на архитектонската извонредност и иновација. Овој престижен настан обедини извонредни градби кои ги поместија границите на дизајнот и изградбата. Од авангардни структури до одржливи чуда, секој проект ги покажа неограничените можности во модерната архитектура.

Проектот за историско реновирање Чукрарна ја освои главната награда во 2022 година и го донесе настанот во Љубљана, Словенија.

Чукарна, поранешна рафинерија за шеќер, била изградена во 1828 година. Клучната идеја била да се издлабат сите внатрешни структури на зградата, зачувувајќи го само историскиот плик и да се претвори во мултифункционален простор за современа уметност. Денес претставува револуционерен нов простор во културната инфраструктура на Љубљана. Победничкиот проект е одличен пример за тоа како една стара неискористена индустриска зграда добила нов живот со добро осмислено планирање и реновирање и ставен во сосема нова употреба.