How to tile a bathroom
star_border

Бања, лепење на плочки
Чекор по чекор

Ако ѕидовите и подовите постојано се влажни, лепењето ќе биде потешко. Исто така, во овој случај, Baumacol ќе се додаде на површините каде треба да се постават.

Baumacol во бањата

Obkladanie kúpeľne

1. Подготовка на подлогата: прајмер Baumit Grund
2. Нивелирање: на пр. Baumit FLexBeton
3.  Водоотпорнa изолација: изолација со боја Baumacol Proof или Baumacol Protect
4. Траки за дихтување: Baumacol трака за дихтување и додатоци
5. Лепило: според видот на плочки, на пр. Baumacol FlexTop, FlexTop Speed, FlexMarmor, FlexUni
6. Фуга: Baumacol PremiumFuge
7. Силиконски цемент: Baumacol Silikon

Чекор по чекор процедура

Penetrácia podkladu

1. Пред обложување, подлогата мора внимателно да се исчисти. Подлогата мора да биде сува, чиста, цврста и не замрзната.

2. Користете ја подната кошулка Baumit Nivello за израмнување на нерамнината, доколку е потребно, или Baumit FlexBeton за правење наклон слој.

Penetrácia podkladu

3. Третирајте ја подлогата со прајмерот Baumit Grund или Baumit SuperGrund за да се обезбеди подобра адхезија и изедначување на апсорпцијата.

Izolačný náter pod obklad

4. Местата што се изложени на директно прскање на вода, како што се тушеви, бањи итн., Ќе бидат третирани со изолационен слој Baumit Baumacol Proof или Baumacol Protect.

Izolačné rohové pásky

5. Пред нанесувањето на изолациониот слој, нанесете ја лентата за дихтување на Baumit Baumacol во аглите.

nanesenie lepidla pod obklad

6. Нанесете го лепилото за плочки со соодветен инструмент за нанесување во агол од 45-60 °. Се препорачува да се нанесе лепило на подлогата, а исто така и на долниот дел од алатот за да се создаде подобра адхезија на со подлогата.

Položenie dlažby v kúpeľni

7. Нежно притиснете ја компонентата кон подготвениот дел за лепење. Позицијата на плочката или обликот може да се коригира 5 мин. Отстранете ги остатоците од лепилото со влажен сунѓер.

Škárovanie obkladu

8. По сушењето на лепилото, притиснете ја фугата дијагонално на спојници со гумена шпатула. По 5 до 15 минути, измијте ја плочката со чиста вода со мек сунѓер.

Silikón na dlažbu

9. Нанесете силикон во ќошињата со пиштол за нанесување. Таа е погодна за пополнување на сите ќошиња.