Healthy Living
star_border

Како да креираме здрави соби во нашето внатрешно опкружување

Ние поминуваме околу 90 % од нашите животи во затворени соби. Затоа квалитетот на внатршниот воздух е важен за нашиот комфорт, здравје и квалите на нашето живеење.Не само температурата на воздухот и површината, влажноста, исто така конструктивните материјали влијаат на внатрешната клима.

Воздухот е наша главна храна

OНа дневна основа, човекот конзумира приближно13.5 kg од внатрешен и 1.5 kg од свеж воздух,затоа постана наша главна храна, додека неговиот квалитет е важен за нашето здравје.Ова е причина зашто здравиот и свеж воздух во интериерот е од посебно важност.

Vzduch ako základná potravina

Вистинската влажност на воздухот е од суштинско значење

Предолг престој на сув воздух ја дехидрира мукозната мембрана, предизвикувајќи чувство на суви очи.Сувата мукозна мембрана може лесно да биде нападната од бактерија, почеток на инфекција, настинка или крварење на носот.При влажност од30 % и помалку, ние сме повеќе подложни на инфективни болести.Затоа, одржување на оптимална влажност и правилно проветрување се неопходни за добра клима.

Suchý vzduch

Правилната влажност во интериерот помага на животниот комфорт, заштитува од формирање на мувла или различни болести.Причина за високата влажност може да биде новата работа недоволно исушена, пенетрација на водна низ конструктивни грешки, но исто така несоодветната дренажа на влагата од интериерот поради несоодветно вентилирање или загревање.За време на вообичаениот престој во интериерот, фамилија од 4 члена произведува околу 20 литри вода.Важно е да се обезбеди оптимална влажност во интериерот, особено помеѓу40 и60 %.

Повеќе за темата

Клима производи

Baumit Klima внатрешните малтери оптимално ја регулираат влагата во интериерот, абсорбирајќи ги штетните материиs.

Дознајте повеќе
Výskumný park Viva
Потврдено со истражување

Вива Истражувачкиот Парк ги споредува градежните материјали и го истражува нивното влијание на луѓето што живеат во куќата.

Дознајте повеќе

Како температурата влијае на вашиот комфорт

Секој ја чувствува удобноста од топлината под различни услови. Некој сака поладни соби, некој се чувствува поудобно во потопло.И покрај тоа треба да се придржуваме до одредени принципи.Повисоки температури до 23 °C се препорачани за дневни соби и купатила,додека пониски температури до18 °C за спални соби.Исто така е важно да нема преголеми температурни разлики помеѓу внатрешниот воздух и температурата на ѕидните површини или на долниот дел од собата и во висина на глава.Разликата не треба да биде поголема од4 °C.

Tepelná pohoda v byte

Што го прави воздухот свеж

Како и другите супстанци, воздухот се содржи од оделни молекули.Молекулите може да имаат негативни или позитивни јони.Колку повеќе негативни јони се додржат во воздухот, толку е посвеж. Ваквиот воздух ја подржува оксигениџзацијата на крвта, ја подобрува функцијата на органите за подобро согорување на хранливите материи.Така се чувствувате подобро и повеќе активно.Поголема количина на добри јони во воздухот е помогнат од свежиот воздух без штетни материи.Така да, да не се заборави на правилната вентилација како и на внимателното одбирање на материјалите за интериерот.

Správne vetranie