Thermal insulation of plinth
star_border

Топлинска изолација на цоклето

Соодветната топлинска изолација зависи и од добро реализираните детали. Една од нив е точна топлинска изолација на цоклето.
Ако контактниот систем за термичка изолација (ETICS) оди до нивото на теренот, неопходно е да се користат термоизолациски плочи XPS од полистиренска пена или термоизолациски плочи EPS периметар до висина од мин. 500 mm над нивото на теренот поради мала апсорпција. Постојано е потребно механичко закотвување со типли.

Правилно лепило

Вообичана подлога: На подлогата, лепиме изолациски плочки XPS или периметар со помош на лепило Baumit StarContact White, StarContact или openContact.

Битуменска подлога: Користете го лепилото Baumit SupraFix или Baumit BituFix 2K.

Армирање: Изолациони табли XPS или периметар се армираат со лепилото Baumit StarContact White, StarContact или OpenContact.

Lepidlá na soklové izolačné dosky

Систем на топлинска изолација на цоклето

Skladba zateplenia sokla
  1. Подлога: Во многу случаи, подлогата се состои од битуменска изолација.

  2. Лепење: Baumit SupraFix, Baumit BituFix 2K

  3. Изолација: Фасадни изолациски плочи XPS-P pr EPS периметар 

  4. Армирачки слој: лепак Baumit StarContact White или StarContact со интегрирана стаклена мрежичка Baumit StarTex

  5. Фасаден малтер: Baumit StarTop, SilikonTop, MosaikTop, NanoporTop. Во случај на апликација на лепак StarContact White, нема потреба од пенетрација. Ако користите StarContact, прајмерирајте ја послогата со Baumit PremiumPrimer или UniPrimer.

  6. Дополнителна заштита од вода: Водоодбивна сива боја Baumit FlexProtect

  7. Baumit пошетна лајсна со окапник
  8. Лента за дихтување
  9. Заштитна фолија

Детали за цоклето

Според видот на конструкцијата и архитектурата, цоклето може да се изведе на неколку начини. Континуиран, основан на монтажа плоча - може да најдете технички детали за секоја од нив.