How do you choose the perfect facade color?
star_border

Како ја избирате совршената боја на фасадата?

Започнете со избор на главната боја на фасадата, а потоа побарајте дополнителни бои. Може да најдете многу инспирации насекаде. Доволно е да се запре и да се погледне наоколу. Изборот на боја е засегнат не само од поставувањето, туку и од бојата на покривот, прозорците и олуците.

Нашите совети

  • Побарајте нијанси што природно изгледаат во вашата поставка.
  • Избегнувајте премногу блескави и живи нијанси. Ако тие не соодветствуваат на функцијата на зградата, нивниот изглед на фасадата ќе стане збунувачки.
  • Боите на голема површина во надворешниот изглед обично се полесни отколку на мала површина. Таа е предизвикана од многу фактори, како што се светлина, големина или површина.
Можете да изберете дополнителни бои од истиот опсег. Нијанси од истиот опсег секогаш ќе изгледаат многу стилски и хармонични. Ако припаѓате на похрабри и сакате да ја живеете фасадата, користете темни и длабоки нијанси. Нека се појавуваат на детали и помали области.

Нијанси на бои

Боите се поделени на 8 основни групи, од бели нијанси, преку жолта, кафеава, црвена до посебна група на неутрални нијанси. Само неутралните нијанси даваат совршена основа на главната фасадна боја. Тие и даваат на фасадата светлина и природен изглед.

Инспирации

Ако вашата слика за бојата на вашата куќа е скриена зад омилените зборови, како што се слонова коска, чоколада, ванила, песочна, изберете начин на инспирација. Зад секоја омилена боја, ќе најдете 4 варијанти на нијанси и исто така препорачува комбинации на бои.

Трендови

Дали сакате да ги претпочитате советите од архитект? Посетете ги трендовите и изберете ја вашата боја во зависност од видот на архитектурата што ја предложи архитект г-ѓа Силвија Чејпекова. Кога ги комбинирате боите, можете да бидете креативни со самодоверба на професионалец. Сите бои, материјали и додатоци во една палета се предложени да ја задржат својата заедничка хармонија.

Психологија

Или сакаш да филозофирате? Експертот за бои, уметност и дизајн, проф. Аксел Вен од Берлин ќе се занимава со 8 психолошки теми за боите. Свежи и модерни бои се привлечни за градовите. Фасадите се најдобри раскажувачи на приказни. Тие даваат лик на колонади и улици. Изберете боја за вашата куќа.

Корисна помош за подобар избор на фасада

Fasádne štúdio
Фасадно студио

Боја stucco на вистински примероци. Користете ги на компаративен ѕид или однадвор на дневно светло. Проверете ја бојата од различни перспективи. Додади близу до

Повеќе
Farebná vizualizácia fasády
Дизајн во боја на вашата фасада

Нашите дизајнери ќе развијат еден или два пати во три бои дизајни за вас. Доволно е да се направи квалитетна слика на фасадата на вашата куќа и да се испрати...

Повеќе
Fasádne vzorky omietok
Примероци директно во вашиот дом

Одлучи правилно. Побарајте готови примероци од фасадни плочи. Дома, ставете ги близу до вашата фасада, прозорци и размислете. Може да се испорача исто така

Нарачај примероци
Štruktúry pre fasádu
Структура

Фасадата не е само за бојата туку и за структурата. Изберете од заеднички структури, или нека вашата имагинација работи за да се постигне креативност...

Повеќе

Размислете!

Со колку бои се идентификувате? Ги познавате ли сите? Гледањето на боите е способноста на човечкото око да ја согледа светлината од одредена површина. И други фактори, како што се изворот на светлина, аголот на гледање, големината на површината, структурата на површината, поставувањето може дури и да предизвикаат дека различно ја доживуваме "истата" боја. И токму заради ова, се заокружи со конечниот избор на боја за вашата куќа, и размислете.