Dark Facades

Тајната на долготрајни темни фасади

Интензивните бои се тренд кој претставува вистински предизвик за материјалните производители. Со Baumit сега можете да ги комбинирате разнобојните идеи на архитект, дизајнер или инвеститор со високи барања за ефикасноста и квалитетот на долг животен материјал.

Зошто се случува прегревање на фасадите?

Темните нијанси привлекуваат многу зрачење од сончева светлина, при што се случува несакано прегревање на површината. Боите кои се користат се означени со коефициент на рефлексија на светлина HBW. За подобра да разберете, бела боја има вредност од HBW 100, што значи дека ја рефлектираат 100%  светлината. Додека, црната боја ја апсорбира целата светлина, па затоа има вредност на рефлексија од 0. Притоа, апсорбираното зрачење од сончева светлина генерира топлина на површината.

Термичкиот изолатор ја штити куќата и затоа топлината не излегува надвор. Од друга страна, таа ја спречува енергијата од сонцето да се пробие навнатре.

Tака, во приближно. 5 mm тенок слој на површината, кој е создаден со слој на лепило фасаден малтер, станува збор за прегревање и зголемување на температурата, што може да резултира со оштетување на малтерот и појава на пукнатини.

Ладење на фасадата

Помош дадоа производителите на пигменти, кои воведоа на пазарот  кул пигменти, кои апсорбираат многу помалку сончева светлина и зрачење и нивната површина е поладна.
Како го постигнале тоа?
Сончевата светлина се состои од голем број компоненти. Со нашите очи гледаме само видливиот дел од светлината. Сепак, производителите беа привлечени главно од инфрацрвената компонента, што создава топлина. По неколку години истражувања, тие успеале во развојот на пигменти, кои можат да одразуваат поголема енергија од сончевата светлина, особено нејзината топлинска компонента.

Фасадни малтери и бои од Baumit

Пигментите на новата генерација се користат и во фасадните малтери и бои на Baumit. За подобра ориентација, нијансите на боите почнаа да се означуваат со коефициентот на TSR, кој го замени оригиналниот HBW. TSR е коефициент на целокупната рефлексија на сончевите зраци, што ја карактеризира способноста на фасадата да ги рефлектира сите компоненти на сончева светлина.

Есеи и искуство докажаа дека со користење на ладни пигменти може да достигнете на површината пониска температура за повеќе од 10 ° C. Ова исто така има влијание врз температурата на амбиенталниот воздух, кој не е толку загреан со зрачената топлина.

Поедноставни правила

При изборот за декорирање на надворешноста на куќа, сега лесно ќе се ориентирате. За термички изолирани фасади, се применуваат едноставни правила. За заедничка топлинска изолација, можете да ги користите сите нијанси на бои со TSR повисоки од 25, без никакви ограничувања.

Но, што е со потемните нијанси?

Исто така тука, не сте принудени да имате било какви ограничувања во дизајнот. Вие само треба да ги земете предвид повисоките трошоци за правилен избор на материјалот и реализација. Исто така, во овој случај, изолаторот не игра никаква улога. Можете да ги користите минерална волна, како и полистирен.

Вие само треба да извршите двојно засилување на слојот со помош на флексибилен материјал за обложување, или да нанесете еден слој со посебен дисперзивен материјал засилен со влакна. Во овој случај добивате бонус како фасада отпорна и на механички оштетувања.


Tmavé fasády

Постигнување на појачан слој на топлинска изолација под темни нијанси со TSR <20

Baumit open термо изолација
Двоен армирачки слој: 2x (Baumit openContact + openTex)
Вкупна дебелина на армирачкиот слој: 5 ‑ 6 mm

Термо изолација Baumit Star EPS
Опц. 1: Двоен армирачки слој: 2x (Baumit StarContact White опц. StarContact + StarTex)
Вкупна дебелина на армирачкиот слој: 5 ‑ 6 mm
Опц. 2: Стандарден армирачки слој: 1x Baumit StarContact Forte + StarTex
Вкупна дебелина на армирачкиот слој: 5 ‑ 8 mm

Термо изолација Baumit Power
Стандарден армирачки слој: 1x Baumit PowerFlex + StarTex
Вкупна дебелина на армирачкиот слој: 3 ‑ 4 mm

Топлинска изолација Баумит Стар Минерал
Двоен армирачки слој: 2x (Baumit StarContact White alt. StarContact + StarTex). Целосна дебелина на армирачкиот слој: 6-7 мм

Tmavá fasáda