How to repair a concrete balcony
star_border

Како да се поправи бетонскиот балкон

Најчесто настанатите дефекти на балконските плочи се предизвикани од деградација на бетон, корозија на оградата и незаштитена арматура од бетонската плоча. Системот Баумит нуди производи за санација на бетонски конструкции за заштита на постојните структури на балкони.

Baumit BetoSystem обезбедува совршено и едноставно решение во следниве случаи:

  • Реконструкција на постојните површини со поправка на одлепени површини и нерамномерност
  • Израмнување на површината
  • Заштита од корозија и зголемување на покриеноста на армиран бетон
  • Заштита од мрзнење и одмрзнување (високи механички и хемиски отпори)
  • Зајакнување или обновување на градежните конструкции

Чекор по чекор инструкции

Očistenie podkladu

1. Исчистете ја прашината, лупењето и несовршените делови од површината на плочата од балконот со длето, чекан или брусилица до здрав бетон.

Odstránenie hrdze

2. Внимателно исчистете ја арматурата од 'рѓа со пескарење или со четка и жица или четка со ротирање до метален сјај.

Očistenie balkónovej dosky

3. Чистете ја површината со млаз со висок притисок за да ја отстраните правот и другата нечистотија од површината за да обезбедите висока адхезија на другите материјали.

Ochranný náter proti korózii

4. Веднаш по чистењето на површината на арматурите и на челичните компоненти, нанесете 2 слоја од заштитниот слој Baumit BetoProtect. Нанесете го вториот слој по стврднувањето од 6 часа по првиот слој.

Navlhčenie podkladu

5. Еден ден пред нанесувањето на адхезиониот мост Baumit BetoHaft, повторно ставете на површината доволно вода за да се постигне совршено поврзување со применетиот материјал. Внимавајте да спречите формирање на тек со вода на хоризонталната површина.

Nanesenie kontaktného mostíka

6. Се нанесува адхезивен мост Baumit BetoHaft на претходно навлажната површина со тврда четка за да се постигне континуирано покривање на површината и да се обезбеди совршена врска со последователно применетиот материјал. Сите отвори и вдлабнатини треба внимателно да се покриваат.

Sanačná malta

7. Применувајте го малтерот за реновирање Baumit BetoFill со "свеж до свеж" систем на применетиот слој Baumit BetoHaft со притисок. Реновирачкиот малтер може да се нанесе до дебелина на слојот од 40 mm во една операција. Внимание! Малтерот не може да се нанесува на исушен врзен мост. Ако е така, мора да се отстрани врзниот мост и да се повтори постапката.

Betónová stierka

8. Поставете соодветен профил со окапник до долниот раб на балконот. Потоа Baumit BetoFinish рамномерно се нанесува на претходно навлажната површина со "свеж до свеж" систем со дебелина од макс. 5 mm за обединување на површината.

Zrekonštruovaný betónový balkón

9. Заштитете ги реконструираните површини на балкон од премногу брзо сушење (на пр. Со PE фолија). По последниот слој, направете го финалниот третман на површината.

Baumit производи