star_border

Baumit Историја

Она што започнало во 1810 година со варовна печка, се разви во еден од најуспешните градежни имиња во Европа. Во 1988 година создавањето на брендот Baumit беше запечатено со помош на соработката помеѓу две фирми за градежни материјали од Австрија.

2018

Baumit Франција ја презема фасадата на Cantillana Group во Франција.

2017

Групата Wopfinger купува 27 компании во 14 земји, како и правата на трговските марки "Baumit" и "Kema".

2014

Подобрен развој на Baumit Nanopor - самостојно чистење користејќи фотокатализа и без употреба на биоциди.

2013

Воспоставување на Баумит Франција (Челс / Париз).

2012

Воведувањето на Baumit CreativTop за индивидуален, креативен дизајн на фасадата.

2011

Baumit го развива најсодржинскиот систем за бои за фасади во Европа - Baumit Живот со 888 бои.

2008

Роберт Шмид го презема управувањето со Wopfing Stone и Lime Works. Baumit, исто така, го воспостави Baumit Шпанија во (Мадрид).

2007

Основање на Баумит Турција (Истанбул), Баумит Украина (Киев) и Баумит Швајцарија (Tagelswangen). Во истата година, Baumit го лансира производот "Здрав живот" со Baumit Klima.

2006

Baumit го развива Baumit Nanopor - фасадата за самочистење.

2005

Основање на Baumit Кина (Шангај) и воведување на Baumit StarTrack - револуција во фасадната технологија.

2003

Компанијата Schmid Industrie Holdings стекнува 100% од Бајосан во Германија (Bad Hindelang).

2002

Пуштањето во работа на најголемиот погон за влажен гипс во Европа кој работи во Wopfing.

1999

Baumit го развива компонираниот систем за дишење со топлинска изолација "Baumit open - Die KlimaFassade".

1997

Основање на Баумит Германија (Coswig).

1995

Основање на Баумит Бугарија (Елин Пелин).

1994

Основање на Baumit Romania (Букурешт) и Baumit Словачка (Братислава).

1993

Воспоставување на Баумит Полска (Вроцлав).

1992

Основање на Баумит Чешка (Брандис над Лабем).

1990

Основана е првата странска подружница: Баумит Унгарија (Дорог).

1988

Дитер Керн (Вуп) и К.Р. Фридрих Шмид (Wopfing) ги најдоа градежните материјали "Baumit".

1980

Фридрих Шмид го инаугурира Wopfing цемент.

1979

Започнува производство на системи за целосна термичка заштита.

1972

Развој на паста-форма декоративни малтери.

1970

Производството на сувиот малтер започнува во Wopfing.

1969

На возраст од само 26 години, Фридрих Шмид го презема управувањето со Wopfing Stone и Lime Works.

1963

Пуштање во работа на првото Maerz тротоално варовна печка.

1957

Инженер Херман Хофер ја измисли првата 2-коморна варна печка во светот за производство на варови.

1939

Алојз Шмид го купува неуспешниот Wopfing Stone и Lime Works.

1920

Пуштање во употреба на првата механичка постројка за дробење. Пред тоа, варовникот беше дробен со рака.

1911

Регистрација на Wopfing Stone и Lime Works во трговскиот регистар. Во тоа време имало две вар печки и административна зграда.

1810

Прво споменување на печка за вар на главниот пат кон Гутенштајн, Австрија.